Mateřská škola Ráby, okres Pardubice

Uvádění množství pokrmů

Bc. Klára Jeníčková  |   2503x  |  

Od 1.1.2017 platí novelizovaný zákon 110/1997 sb. Tento zákon mimo jiné nařizuje novou povinnost pro zařízení, která vydávají pokrmy v různé formě balení.

Citace příslušného paragrafu a odstavce zákona 110/1997 sb.:

§ 9a

(1) Provozovatel potravinářského podniku, který provozuje stravovací službu, je povinen při uvádění nebalených pokrmů, pokrmů zabalených v místě prodeje na žádost spotřebitele a pokrmů zabalených bez přítomnosti spotřebitele do hotového balení pro bezprostřední prodej na trh způsobem podle prováděcího právního předpisu viditelně zpřístupnit snadno čitelnou informaci a) o názvu potraviny podle čl. 9 odst. 1 písm.

a) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011,

b) podle čl. 9 odst. 1 písm. c) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011,

c) o množství pokrmu,

d) o datu použitelnosti u pokrmů stanovených prováděcím právním předpisem, pokud vhodným způsobem neinformuje spotřebitele, že tyto pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování, e) o podmínkách uchování, popřípadě o návodu k použití, u pokrmů stanovených prováděcím právním předpisem.

---------------------------konec citace---------------------------

Podle této novely musí od 1.1.2017 školní jídelny nově informovat strávníky o množství vydávaných pokrmů. V zákoně je též uvedeno: „způsobem podle prováděcího právního předpisu“. K dnešnímu dni (pozn.: 30.11.2016) nebyl vydán příslušným ministerstvem žádný prováděcí předpis.

Zatím tedy není jasné, jakým způsobem mají strávníci příslušné informace obdržet. Není definována žádná forma sdělení (papírová, elektronická, apod.). Není jasné, zda mají být uvedené informace přiložené ke každému vydávanému pokrmu nebo zda stačí jeden obecný formulář pro všechna vydávaná jídla atd. Zákon ale platí a je potřeba nějak zajistit splnění povinností vyplývajících z tohoto zákona.

Po konzultacích s odborníky se domníváme se, že pro splnění nařízení zákona do vydání prováděcího předpisu postačí jednoduché řešení - zpracovat tabulku, která bude obsahovat seznam obvykle vydávaných potravin s uvedeným množstvím s ohledem na věkové rozdělení strávníků. Vzor seznamu najdete níže na této stránce. Seznam je vždy potřeba si upravit dle vlastního provozu - zkontrolovat a upravit množství, případně doplnit chybějící produkty. Seznam je vhodné umístit co nejblíže výdeji, pokud to technologie výdeje umožňuje, nebo na nástěnku vedle jídelníčku, objednacího boxu či u vchodu do jídelny apod.

 

Mateřská škola Ráby příspěvková organizace, Ráby 100, 533 52 Staré Hradiště

Množství pokrmů

Informace dle §9a odst. 1 písm. c) Zákona č. 110/1997 Sb.

 

Pokrm

Množství pokrmu na jednu porci dle věkové kategorie

7-10 let

3-6 let

I. Přesnídávky, svačiny

Pečivo, sladké pečivo, moučníky (kusové pečivo)

1 ks

1 ks

Chléb, veka (krájené pečivo)

60 g

50 g

Pomazánky, ochucené máslo

30 g

25 g

Máslo, margarín

20 g

15 g

Zelenina, ovoce

40 g

30 g

Přesnídávka, puding, šlehaný tvaroh, jogurt

125 g / 1 ks

125 g / 1 ks

Piškoty, cereálie

40 g

30 g

Nápoje ke svačinám

200 ml

200 ml

 

 

 

II. Polévky

Polévka

180 ml

150 ml

Opečené pečivo, krutony do polévky

6 g

5 g

 

 

 

III. Hlavní jídla

Hovězí maso přírodní, vařené, dušené, pečené

35 g

30 g

Vepřové maso přírodní, vařené, dušené, pečené

40 g

35 g

Smažený řízek (vepřový, kuřecí, krůtí)

70 g

60 g

Sekaná pečeně, karbanátek pečený

60 g

50 g

Smažený karbanátek

80 g

70 g

Guláš (maso + omáčka)

36+72 g

30+60 g

Rybí filé smažené, pečené, zapečené se sýrem

75 g

60 g

Rybí prsty smažené, pečené (1 ks á 30 g)

3ks

2 ks

Kuře pečené (stehno)

100 g

80 g

Kuře na paprice (bez kosti)

50 g

40 g

Květák smažený

120 g

100 g

Rizoto z vepřového, kuřecího masa, zeleninové

170 g

140 g

Zapečené těstoviny, zapečené brambory

190 g

175 g

Čočka na kyselo

180 g

150 g

Fazolový guláš, mexické fazole

190 g

175 g

Bramborový guláš

170 g

150 g

Halušky s uzeným masem

180 g

150 g

Vejce

1 ks

1 ks

Párek, klobása (á 50 g)

1 ks

1 ks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IV. Sladká jídla

Žemlovka

170 g

150 g

Buchty plněné

170 g

150 g

Dukátové buchtičky + krém

100 + 120 g

85 + 100 g

Plněné knedlíky (kynuté, tvarohové)

- posyp

- máslo

180 g
45 g
15 g

125 g
40 g
12 g

Těstoviny na sladko

- posyp

- máslo

170 g
30 g
15 g

150 g
23 g
12 g

Krupicová kaše

- posyp

- máslo

180 g
20 g
10 g

170 g
18 g
8 g

 

 

 

V. Přílohy

Omáčka

 

75 g

Šťáva k masu

30 g

25 g

Zelenina vařená, dušená

90 g

75 g

Brambory vařené, bramborová kaše

150 g

125 g

Bramborový salát

200 g

150 g

Rýže dušená

100 g

80 g

Těstoviny vařené

120 g

100 g

Knedlíky houskové

100 g

80 g

Knedlíky bramborové

120 g

100 g

Pečivo kusové – rohlík, pletýnka (1 kus cca 50 g)

1 ks

1 ks

Pečivo krájené – chléb, bageta, veka

60 g

50 g

Strouhaný sýr

10 g

8 g

 

 

 

VI. Moučníky, saláty, nápoje

Salát zeleninový, kompot

70 g

60 g

Zeleninová obloha

30 g

25 g

Dresing, studená omáčka

30 g

25 g

Okurek sterilovaný

1 ks

1 ks

 

 

 

Tvarohový krém, jogurt, puding,
ovocná přesnídávka

125 g / 1 ks

125 g / 1 ks

 

 

 

Nápoj

200 ml

200 ml

Grafika květiny
Kontakty

Mateřská škola Ráby, okres Pardubice

Ráby 100,
533 52  Staré Hradiště
IČ: 70189030
466 415 806
733 539 971
ms-raby@seznam.cz
y9z9vnk

Zobrazit kontakty a mapu

Grafika květiny
Kalendář akcí

Dnes je 25. června 2025
a svátek má Ivan.

Grafika květiny
Anketa